• Nikola Tramontana

Den 21 augusti ändrade mitt liv riktning på ett mycket positivt sätt…


För lite drygt sex år sedan började jag få ont i höger höft, RIKTIGT ont och det gick i vågor… Någon dag kunde vara helt smärtfri och andra dagar helt galet smärtsamma. Det kunde till och med gå veckor av ”helt okej” känsla i höften. Jag tränade och tog mot behandlingar vilket gjorde att huggen och värken kunde hållas under kontroll och tillsammans med värktabletter när det var som värst så var det riktigt uthärdligt.

För ungefär tre år sedan så skulle jag rusa upp för en skidbacke med slalomskidorna på då ett av mina barn hade vurpat och jag skulle upp och hjälpa till när det plötsligt BLIXTRADE till av smärta djupt in i ljumsken och ett efterföljande ryggskott gjorde mig illamående av smärta. Efter den incidenten ville inte höften riktigt ge sig. Anna sa åt mig att gå iväg och röntga mig för att se vad det är som står på. Sagt och gjort så fick jag tid för en MR (Magnetkamera) undersökning som visade att det syntes tecken på begynnande artros samt lite annat smått och gott.

Jag tränade karate aktivt under denna period (fullkontakt Kyokushin) och hade som mål att gradera mig regelbundet för att nå de högre graderna men för varje pass så fick jag mer och mer ont och jag minns när jag skulle göra en snurrspark på ett pass och knappt kom upp över midjehöjd (har alltid kunnat sparka högt).

Efter min sista gradering som inte gick som jag hade tänkt mig så vaknade jag upp med feber och värk i båda höfterna och insåg att det nog är värre än jag trott och med en vanlig så kallad slätröntgen kunde det konstateras att artrosen nu blivit värre och att båda höfterna är lika drabbade.

Grundorsaken till mina besvär är att jag utvecklade benpålagringar på båda lårbenshalsarna som skapar ett tillstånd som förkortas FAI (Googla på det) vilket så småningom om ledde till en typ av inklämmningsproblematik, så kallad CAM och Pincer deformitet och jag hade en så kallade mixed variant på båda sidorna AJ! Det uppstår när ledens ytterkanter ”krockar” med denna pålagring upprepade gånger. När inflammationen sedan är ett faktum så ändrades ledens position för att undvika smärta vilket ledde till en nötning på ett och samma ställe i höftlederna --> Artros.

Jag insåg fort att om jag drar min tidsaxel tio år framåt så kommer mina höfter vara tio gånger värre. Brosket var helt slut och jag hade gjort vad jag kunnat som naprapat för att klara mig undan operation och eventuell hoftplastik men det räckte inte till.

Efter mycket rigorös efterforskning, kommunikation med andra drabbade och konsultationer med läkare så insåg jag att jag kommer att behöva operera in inte bara en utan två konstgjorda höftleder på samma gång… Men inte vilket typ av protes som helst utan med min ålder (43år) och mina krav på rörlighet och fysisk aktivitet begränsade det urvalet vilket gjorde att det föll på så kallad ytersättning där man istället för att såga av lårbenshalsen och sätta i en metallstam ner i benmärgen istället fräser bort broskytorna på lårbenshuvudet och i ledhålan i bäckenet för att sedan ersätta dessa med metallytor (MoM=metal on metal) eller kreamik (CoC=Ceramic on Ceramic). Ytterligare en fördel med ytersättning eller för den del med den THR (total hip replacement) som utförs tex i Belgien är det stora ledhuvudet som är lika stort som din egna och detta leder till bättre rörlighet och minimal luxationsrisk (samma risk som med din egna led). Dessutom hålls ledkapseln intakt vid ytersättning vilket skyddar och smörjer ytorna på ett naturligt sätt.

Vid en bra placerad protes så kommer ledytorna inte röra vid varandra pga av den film av vätska som finns mellan ytorna och skapar "vattenplaning" då vätska i ett slutet rum inte kan komprimeras.

Ytersättning görs såklart även på äldre personer än vad jag är och på kvinnor men och är ovanligare med MoM hos kvinnor pga ett generellt mindre bäcken och MoM gör inte i de allra minsta dimensionerna MEN som tur är så går tekniken framåt och nu finns även CoC och dessa keramiska proteser kan göras i de mindre storlekarnas så att de även passar mindre bäckenstorlekar.

I Sverige är denna metod kontroversiell (bland vissa ortopeder men absolut inte alla) och andledningen till detta är att den i många fall utförts av ortopeder som trott sig bemästra denna avancerade procedur vilket sedan har drabbat patienten på massa olika mindre bra sätt. Dessutom användes en protestyp av undermålig kvalitet i Sverige som kallades ASR vilket ledde till ytterligare komplikationer och som tur är så togs den hastigt bort från marknaden och används inte längre.

Mina nya höfter

I Sverige utfördes några hundra ytersättningsingrepp TOTALT per år som mest och det rekommenderas att ortopeden har utfört 1500st protesbyten innan man kan kalla sig för duktig.

Jag fick reda på att en av världens främsta ortopeder inom höftproteskirurgi är verksam i Ghent i Belgien och heter Dr. Koen De Smet. De Smet gjorde sin 10 000:e protesbyte 2018 och utför 600st per år själv varav ca 60% är så kallade ytersättningar. Han är specialiserad på svåra fall och får ofta dessa skickade till sig från kollegor runt om i världen. Som kuriosa kan nämnas att han är personligt vän med Jean Claude Van Damme och opererade honom åtta månader innan den så kallade Epic split reklamen för Volvo då han går ner i split mellan två lastbilar.

Den teoretiska överlevnaden för ett rätt placerad ytersättningsprotes är 40-50 år och det finns många som haft sina proteser i över 20 år utan några som hels komplikationer. Detta gör att det är en metod som lämpar sig väl för unga aktiva människor och det är viktigt att kriterierna för ytersättning ställs tidigt då du behöver rätt mängd ben kvar i höften och lårbenet för att metoden ska lämpa sig och vid artros så slits både ben och brosk ner och det bildas så kallade cystor (hålrum) kring artrosen som kan vara mer eller mindre uttalade.

Via hemsidan resurfacingscan.be fick jag otrolig hjälp av en man vid namn Ron Van Mierlo som tagit på sig ansvaret att agera lots åt mängder av människor som behöver komma i kontakt med någon av specialisterna.

Sagt och gjort så bestämde jag mig efter konsultation med De Smet och Ron att undergå operation i Belgien och dessutom en bilateral sådan, dvs båda sidor samtidigt.

Kostnaden för detta landade på 24750 eur ca 260 000kr som jag tog ett banklån på med vetskapen om att Försäkringskassan varit väldigt sparsamma med att betala ut ersättning för dessa operationer TROTS att du som EU medborgare har rätt till detta… (En diskussion för sig).

Vården i Belgien fungerade HELT FANTASTISK och allt gick så otroligt smidigt. Vi var 12 personer från Sverige och två amerikaner som var nere samma vecka och alla opererades inom loppet av ett par dagar, både ytersättning och totala höftplastiker (med stor kula och led i keramiskt material).

De Smet använder vid ytersättning en så kallad modified postering approach vilket innebär att inga muskler eller senor kapas och detta förkortar återhämtningen avsevärt. Redan efter 3månader så har du inga restriktioner gällande vilka idrotter eller rörelser du kan ägna dig åt, men det är såklart individuellt vilket nivå du befinner dig på då.

Jag tog mitt första löppass (3km) utomhus 4månader post op och det gick hur bra som helst. Nu 5,5 månader efter operationen är jag 100% smärtfri i mina höfter och jag ”glömmer” till och med bort att jag opererat dem. De känns helt naturliga och jag är rörligare än jag varit på 10 år i höftlederna. Jag känner att jag fått en ny chans i livet och målet är att komma igång med karaten igen under våren.

Förutom att jag fått livet tillbaka och att jag är evigt tacksam för att ha kommit i kontakt med Ron och Dr Koen De Smet så kan jag också berätta att försäkringskassan valde att ersätta mig för hela kostnaden för operationen.

Känner du någon som behöver konsultation kring sina höfter av mig som Legitimerad Naprapat så är det bara att höra av sig till mig via mail nikola@formholistic.com


6,205 views0 comments

Recent Posts

See All