top of page
  • Hälsoriddaren

Charles Dickens visste hur man skapar VARAKTIG FÖRÄNDRING!


Vår fantastiska hjärna har lätt att tänka i metaforer och skapar sammanhang ur de mest fantastiska omöjligheter som vi kan hitta på och det finns många sagor som fungerar som självcoaching utan att vi ens behöver tänka på det... Tänk bara på alla klurigheter som finns i Lewis Carolls fantasieggande historia om Alice i Underlandet:) Ta det här citatet till exempel som kommer ur episoden då hon möter den mytiske katten med sitt stora grin.

“Would you tell me, please, which way I ought to go from here?''That depends a good deal on where you want to get to,' said the Cat.'I don't much care where -' said Alice.'Then it doesn't matter which way you go,' said the Cat.'- so long as I get SOMEWHERE,' Alice added as an explanation.'Oh, you're sure to do that,' said the Cat, 'if you only walk long enough.”

Berättelsen som jag vill använda i dag kommer från Charles Dickens "En Julsaga".

Berättelsen handlar om gamle Ebenezer Scrooge som bor ensam i ett stort dystert hus (skulle kunna liknas vid hans inre), en gång ägt av hans nu döde kompanjon Jacob Marley. Han är en sur, snål och vresig man som driver en lånefirma med hjälp av bokhållaren Bob Cratchit.

En kväll får han besök av Marleys vålnad, som kommer för att varna honom. Om Scrooge inte ändrar sitt giriga beteende kommer han, i livet efter detta, att få bära tunga kedjor i all evighet, precis som sin avlidne kollega. Marley varnar också honom att han kommer att hemsökas av tre andar som ska leda honom genom natten mellan julafton och juldagen.

Vid midnatt kommer den första anden, "Gångna Julars Ande". Den visar honom de jular han redan varit med om. Då minns han hur han som barn var ganska ensam och övergiven, utan mor och ratad av sin far. Han minns också sina ungdomsår och kärleken som gick förlorad för profiten (kopplar SMÄRTA/från-motivation till det som varit för att förändring i nuet lättare motiveras)

Scrooges möte med nästa spöke, "Nuvarande Julens Ande", ger honom ytterligare tankeställare. Anden visar honom hur bra han själv har det, och leder honom till många fattiga människor, en av dem hans egen bokhållaren, Bob Cratchit. Där är det trots deras fattigdom frid och fröjd. Alla är glada, till och med Bobs son, lille Tim, som är invalid och svårt sjuk.

"Ande, kommer lille Tim få leva?" frågar Scrooge.

"Jag ser en tom plats I det dystra spiselhörnet vid skorstenen och en krycka utan ägare, omsorgsfullt bevarad. Om dessa skuggor förblir oförändrade, kommer barnet att dö" svarar anden och tillägger: "Men, om han ändå dör, så är det lika gott. Därigenom minskar ju överbefolkningen."

Scrooge, som tidigare hade sagt samma ord till två välgörenhetsarbetare angående de fattiga, får nu smått dåligt samvete.

Den tredje vålnaden, "Kommande Julars Ande", visar Scrooge framtiden - eller hur framtiden kanske kommer att se ut om inte Scrooge bättrar sig. Lille Tim dör av sina sjukdomar. Och efter Scrooges egen död blir hans kropp nonchalant övergiven och han sörjs inte av någon. Detta skrämmer Scrooge, och när Scrooge på kyrkogården ser sitt eget namn på en gravsten som för länge sedan blivit glömd, börjar han böna och be för sin räddning.

Scrooge vaknar ur vad som verkar ha varit en dröm, överlycklig över att fortfarande ha fått en chans att bättra sig, och börjar genast ställa allt till rätta.

Så om du vill coacha dig själv när du vill FÖRÄNDRA något tex ett beteende så skulle du kunna gå tillväga så här och resultatet skapar en KRAFTIG motivation till att förändringen sker!

OBS! Det här är en av de kraftfullaste processerna jag vet när det handlar om att förändra ett beteende du inte är nöjd med. Det kan handla om allt från att komma igång att träna till att sluta röka eller liknande...

Börja med att klargöra för dig själv vad problemet eller det nuvarande läget är.

Lägg märke till vad hur problemet har KOSTAT dig och ditt liv i det FÖRFLUTNA när det gäller…

- din hälsa

- dina relationer

- ditt välmående

- dina prestationer

- din ekonomi

- eller annat som är viktigt för dig

Vad kostar det just NU i ditt liv gällande... (gå igenom ovan, en i taget)

Vad kommer problemet/nuläget att kosta dig och ditt liv om du fortsätter ha det I FRAMTIDEN under resten av ditt liv (gå igenom ovanstående punkter, en i taget) om 5 år, 10år 20år

Lägg märke till vad du tänker och vad KÄNNER du när du kan ÖVERBLICKA konsekvenserna av det här problemet?

Om du tänker dig in i denna möjliga framtid, vad skulle du vilja SÄGA TILL dig själv där borta ( just där och då du befinner dig) sammanfatta kortfattat och skriv gärna ner.

Föreställ dig att du är tillbaka i nutid och du ser ditt framtida jag säga det du sammanfattat, från framtiden… Vad känner du, vad hör du och vad ser du…

Vad får det dig att BESTÄMMA DIG FÖR?

SÅ VAD VILL DU HA ISTÄLLET? Om du gör den här förändringen vilka positiva effekter kommer det att få på dig och ditt liv (gå igenom punkt för punkt)

på kort sikt?

på några års sikt?

på resten av ditt liv?

Om du ser dig själv utifrån denna möjliga framtid, vad skulle du vilja SÄGA TILL dig själv där borta i framtiden, sammanfatta kortfattat för dig själv… (och skriv ner)

Föreställ dig att du är tillbaka i nutid och du ser ditt framtida jag säga allt det här från framtiden…

Vad får det dig att BESTÄMMA DIG FÖR?


164 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page