top of page
  • Hälsoriddaren

Betydelsefull - kompetens & omtyckt FIRO modellen


För 58 år sedan dvs 1958 så presenterade en amerikansk psykolog vid namn Will Schutz en teori om relationer mellan människor - FIRO (Fundamental Interpersonal Relations Orientation).

FIRO modellen är en modell av flera som förklarar relationen mellan människor och grupper och det som gör mig extra intresserad av just FIRO är dess enkelhet och möjligheten att kunna följa förloppet på ett enkelt sätt.

I huvudsak består modellen av tre faser TILLHÖRANDEFASEN, KONTROLLFASEN och SAMHÖRIGHETSFASEN. Mellan tillhörandefasen och kontrollfasen kan man också klämma in "GEMYTFASEN" och mellan kontrollfasen och samarbetsfasen "IDYLLFASEN".

Jag har själv drivit företa med anställda i snart 20 år och kan med lätthet se de olika faserna som företagets organisation har genomgått under årens lopp. Modellen är fullständigt dynamisk och befinner sig i ett konstant tillstånd av förändring och när något ändras så ändras allt. Så oavsett oavsett om någon slutar eller börjar i organisationen så behöver man backa tillbaka genom faserna och ju snabbare du lägger märke till skiftningarna desto fortare kommer du att komma tillbaka till samarbetsfasen eller TEAM-fasen som du också kan kalla den.

Beskrivning av faserna ur exempel

Fas 1 TILHÖRA

Kalle är nyanställd och kommer in i företaget med ny energi och goda förväntingar om sin nya arbetsplats. Alla som jobbar på arbetsplatsen sedan tidigare är nyfikna på vem Kalle är och reagerar som nyfikna människor gör i allmänhet dvs de börjar fråga honom vem han är och "checkar av" om han är en sån som platsar i gruppen. Kalle i sin tur gör allt han kan för att få tillhöra gruppen så han anstränger sig för att göra ett gott första intryck (för man vill ju inte framstå som en..._____!) Efter ett tag så enas gruppen temporärt och Kalle FÅR VARA MED tjohooooo! Tycker alla :-) ÅH vad ROLIGT att Kalle är med i gruppen, han är verkligen en hyvens kille... Han passar verkligen in och vad kul det har blivit nu när Kalle kom hit! (GEMYTFASEN - är kort och fin)

Fas 2 KONTROLL

Kalle känner sig så himla välkommen och nästa som en kompis med de andra. Han börjar dela med sig av sin kunskap och erfarenhet från sitt förra jobb och där så gjorde man fikat på ett väldigt speciellt sätt. Man kokade kaffet med en speciell teknik för att behålla aromen och smörgåsarna... Smörgåsarna var något alldeles extra! Så nästa fikarast gör Kalle sitt bästa för att att på ett fint sätt komma in i gruppen så när ingen anar det så går han in och fixar fika till alla på företaget...

Roger som oftast är glad och trevlig beter sig surt och sitter tyst hela fikarasten och ingen fattar varför. Kalle som är snäll frågar Roger vad som står på och Roger säger att det inte är något särskilt, bara lite privata saker. Senare under dagen haffar Roger tag i Kalle och förklarar för honom att hans fika var jättegott MEN att Roger ALLTID har varit den som har gjort i ordning fikat och det hade minsann varit TREVLIGT om Kalle åtminstone hade frågat OM han FICK göra fikat....! Kalle som inte förstod någonting kände sig bedrövad och funderade på hur han skulle förbättra situationen. Han kom fram till att KOMMUNIKATION är det mest effektiva sättet att lösa konflikten som uppståt och för att göra detta så måste han ta reda på hur ROLLERNA är fördelade i företagen. Sagt och gjort och efter samtal med chefen och de andra på företaget så kunde ha tydligt se sin roll och sina ansvarområden. Balansen var återställ och stämningen var på topp i fikarummet. (IDYLLFASEN)

Fas 3 TEAM

Roger och Kalle fixade ibland fikat ihop och dessutom hade Roger några Ess i rockärmen som Kalle kunde lära sig av... (SAMARBETSFASEN)

Plötsligt ville alla ta del av det nya och det som en gång hade börjat som en fikagrupp hade nu växt till en hel community av fika människor som delade med sig av sin erfarenhet och kunskap och kaffet hade aldrig någonsin förr smakat godare...

Detta är såklart en banal liknelse men ändå fullt realistisk.

Försök att notera vilka faser du/ni går igenom när någon förändring sker i gruppen/organsationen.

Professionell Coaching hjälper dig eller er att ta er genom faserna på ett effektiv och konstruktiv sätt genom att ÖKA KOMMUNIKATIONEN mellen parterna.

Alternativet till kommunikation är KONFLIKT och det är oerhört energikrävande.


785 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page