• Hälsoriddaren

Du är så jävla lat och dryg! Om POST-IT lappar och introjekt.


Du kanske känner igen den där känslan... Känslan av att något dröjer sig kvar i din kropp och medvetande. Den där känslan av att det inte riktigt känns som att semestern som skulle vara så rofylld och bringade den där känslan av ro i sinnet som du hade önskat...?

Alla växer vi upp med olika upplevelser och olika tolkningar om livets ordning och förehavanden, våra livsregler och familjescheman följer oss in i vuxenlivet och bidrar till både bra och dåliga reaktionsmönster och beteenden.

Sommaren bjuder ofta in till restimulerande möten och situationer som minner oss om svunna tider och har en förmåga att trigga igång obehagliga och oönskade beteenden och tankar hos oss själva och genom att vara uppmärksam på detta samt sensoriskt känsligt på vad som händer i din omgivning i den givna situationen så kan du med större sannolikhet värja dig mot "angreppen".

Ett senario som jag själv varit med om de senaste veckorna (läs varje år) är att det blir sommar (händer också varje år) och då har jag tid och möjlighet att hälsa på min uppväxtfamilj (som jag gärna skiljer från min egna familj med fru och tre barn) som nu förtiden bor i Kroatien på en liten ö i adriatiska havet. Pittoreskt, vackert, och fantastiskt på alla sätt och känslan som jag längtar efter av att få befinna mig på min barndoms "smultronställe" där själen kan få ro kommer inte, utan ersätts istället av en unken doft som påminner mig om lukten av tvätt som legat blöt för länge i tvättmaskinen, dvs man tänkte att det skulle bli rent men det slutar med att man får köra om tvätten med ÄNNU MERA MJUKMEDEL för att det ska täcka över den värsta lukten...

Det finns en term inom psykologin som benämns INTROJEKT. Ett introjekt är sådant som andra tycker och tänker om dig som fastnar på dig som ett föreställning om vem du är till exempel, det behöver med andra ord inte vara sant utan du kan se på introjektet som en POST-IT lapp som där det står ANSVARSLÖS, ELAK eller liknande på och som någon klistrar på dig... Introjekt kan vara både positiva och negativa i sin natur och för mig så fungerar de oftast som ett GIFT... Det tränger in i kroppen och förgiftar mitt sinne och det tar ett tag att avgifta sig efteråt.

Introjekt är exempelvis något som sägs, en projektion om dig själv som du tar in som en sanning. Det är när andra tror att de vet bäst om vad som är bra för dig och de säger det till dig även om det sårar, det är alla goda råd som du aldrig har bett om...

Det är när andra börjar meningar med: Du är... Du borde... Du förstår inte... Jag trodde att du var/är/skulle/ville... Varför gjorde du inte så...? Det där är typiskt dig... Att du aldrig... Det är alla gånger du får en liten klump i magen eller känner dig skamsen och skuldbelagd. Det är mer eller mindre omedvetna eller gömda budskap som beskriver dig, som riktas mot ditt inre, det kan och vara maskerat som dubbla budskap: Du är riktigt snäll när du gör som jag säger... Eller ren kritik istället för uppmuntran och beröm.

Det är självklart alla positiva saker som andra säger om dig...: Du är fantastisk, du är så duktig, du är verkligen en bra vän! Det viktiga i detta är att veta och kunna avgöra skillnaden mellan dessa... Att kunna avgöra om det stämmer överens med ditt inre och dina egna värderingar, om det är något du ÄRLIGT vill ha eller vara. Hur vill du vara präglad och hur vill du prägla andra?

Det handlar i slutänden ändå alltid om dig själv och hur du tar det och jag tänker att om du är medveten om att det handlar om just introjekt så kanske du har en möjlighet att vända trenden.

Jag hörde en gång en klok människa säga: När människor pratar skit om dig så pratar de bara om sig själva!

- Lita på dig själv

- Var ärlig mot dig själv och andra

- Fokusera på vad du vill istället för vad du inte vill

- Sluta döma andra människor


68 views0 comments

Recent Posts

See All