• Hälsoriddaren

BANANEFFEKTEN!


Våra mänskliga kroppar är fantastisk och jag tror att du som läser detta håller med om det... Förutom att vi är uppbyggda av våra fantastiska celler som dygnet runt reparerar, städar och underhåller vårt system för att det ska fungera optimalt och friktionsfritt så har vi också vår fenomenala hjärna. Den rymmer så mycket information så att det lätt täcker en hel livstid och den är en probemlösarmaskin. Så om du presenterar ett problem för den så gör den allt den kan för att du ska kunna lösa det...!

Trots att vår hjärna är så fenomenal och duktig på att lösa problem så är den otroligt känslig för biokemiska obalanser i våran kropp. Den kräver helst optimala förhållanden för att skapa optimala tankar. Ta exemplet med alkohol, det är som bekant ett ämne som lätt skapar en berusning och med denna så följer också en hämning av vårt mentala immunförsvar. Vi får en känsla av att vara avslappnade och lugna MEN kroppens celler reagerar redan vid första glaset som vid akut stress (det är trots allt toxiskt i för stora mängder) dvs pulsen och blodtrycket stiger och för att det skall ske så måste kroppen frisätta stresshormoner.

Detta gäller även hjärnans primära bränsle BLODSOCKER... Kroppen kan producera bränsle till hjärnan ur alla typer av energigivare och den är väldigt känslig för obalanser i blodsockernivåerna. Tex så vet forskare idag om att vi får lägre poäng vid IQ-tester när blodsockret är under normalnivåerna och att vårat minne påverkas negativt.

Häromdagen när jag kom hem efter att ha hämtat mitt yngsta barn så var han på ett uruselt humör och jag tyckte att han betedde sig barnsligt...(vilket man kanske har rätt till när man är åtta:-) Hur som haver så var vi båda på ganska trötta och vår fysiologiska energinivå var inte på topp!

Efter lite lirkande så fick jag honom att äta en banan och dricka ett glas vatten och så satte jag mig ner och väntade i 10min på att blodsockernivåerna stigit från grottmänniskonivå till nutidsmänniska... Hux flux så var det dåliga humöret och negativa tankarna som bortblåsta. Vi läste läxorna och samtalade om ditten och datten. Det som slår mig är hur ofta komplicerade situationer ofta har en simpel lösning och att det är så utmanande att se den om de fysiologiska förutsättningarna är dåliga.

Tänk om detta gäller på arbetsplatsen också... Hur skulle det kunna bli om vi tänker på ledarskap och företagande ur ett Holistiskt perspektiv? Att allt vi gör påverkar varandra... Fysiologiskt ledarskap, relationsledarskap och psykologiskt/mentalt ledarskap. FRP-modellen.


27 views0 comments

Recent Posts

See All