• Hälsoriddaren

Mycket på gång


Den senaste tiden har verkligen innehållit massor av roliga händelser och jag är så tacksam över att jag har möjligheten att jobba med det jag gillar mest av allt... ATT HJÄLPA andra att må så bra som möjligt!

Jag har föreläst för Gröna lund och GE Healthcare kring det Holistiska Ledarskapet och personlig utveckling ur ett helhetsperspektiv, varit på minikurs med ICF Stockholm, åkt skidor i Cervinia, varit på den stora Naprapatkongressen FoMM - Forum on Manual Medicin och nu idag på årsmöte med ICF - Sweden chapter.

Det är verkligen ett stort nöje att träffa andra människor som också vill framåt, vill hjälpa och hjälpa till att utvecklas.

ICF är en branschorganisation för professionella coacher och fungerar som ett samlande organ som vi som coacher kan luta oss mot. ICF borgar för att det jobb vi gör håller en så hög standard som möjligt gällande coaching och det gör de via de elva kärnkompetenserna.

A. Etablera grunden

1. Följa etiska riktlinjer och professionell standard.

2. Etablera coachingöverenskommelsen.

B. Skapa den ömsesidiga relationen

3. Skapa tillit och närhet till klienten.

4. Coachingnärvaro.

C. Kommunicera effektivt

5. Aktivt lyssnande.

6. Kraftfulla frågor.

7. Direkt kommunikation.

D. Underlätta lärande och resultat

8. Skapa medvetenhet.

9. Utforma handlingar.

10. Planera och sätta mål.

11. Hantera framsteg och ansvarstagande.

Dessa kärnkompetenser och dess tillämpning var en av de saker som överraskade MIG mest när jag läste till Professionell Coach via Gothia Akademi i Göteborg. Det blev så uppenbart att coachingen som vi ger våra klienter när dessa 11 kriterier står i fokus blir så oerhört mer givande och skarpare än jag någonsin tidigare har jobbat. Detta är något som verkligen är viktigt i tex business coaching och executive coaching.

En av de mest grundläggande kriterierna är nr 2: Att etablera coachingöverenskommelsen vilken tex säger att allt som sägs i coachingsamarbetet behandlas strikt konfidentiellt och det är viktigt för klienten att överenskommelsen mellan parterna är tydlig och att den gynnar klientens framåtskridande i processen.

Vill du veta mer om ICF och coaching så rekommenderar jag att du går in på deras hemsida www.icfsverige.se

Bilden ovan illustrerar det paradigmskifte vi börjar ana inom vården av människors fysiska och psykiska hälsa. Ett fokus på det hälsostödjande, på våra friskfaktorer, det så kallade salutogenetiska förhållningssättet är något som coachingen verkligen eftersträvar. Det vill säga, vi blickar framåt genom att skapa medvetenhet, lärande och tillväxt hos individer och organisationer istället för att fokusera på problem, symptom och oförmågor.

HÄLSAN I FOKUS! Det är vad det Holisitiska Ledarskapet handlar om.

Live well and transpire!


15 views0 comments

Recent Posts

See All