top of page
  • Hälsoriddaren

Överlevnadsinstinkten


Så vad är det som gör att människor gör som de gör...? De senaste dagarnas händelser får säkert många människor tankar att börja fundera på vilka drivkrafter det är som gör att vissa människor hellre dör för sin sak än lever för den...

En gemensam drivkraft som de allra flesta människor verkar drivas av är vår överlevnadsinstinkt, både som individ och som art. Då blir det extra fundersamt att tänka på hur den instinkten har störts ut i hjärnan hos en illvillig själmordbombare...?

Någonting starkare en det befintliga livet måste ha fått ta plats som ersätter det liv vi lever nu... Hur en sådan övertygelse skapas är ju både förunderligt, skrämmande och fascinerande på samma gång. Vi ser det i samhället hos oss i Sverige också, i fanatiska anhängare av vänster eller högerextrema organisationer, i fanatiskt övertygade hulliganistiska fotbollsfans.

Någonstans blir det så att målet helgar medlen och det kan ju bara hända om vi TROR på något väldigt övertygat. Dvs att vi i våra föreställningar om omvärlden har lärt oss att det ska vara på ett visst sätt.

Kärlek, bekräftelse och känslan av att vara tillräckliga är några av faktorerna bakom detta tänker jag... Vad skulle hända om vi verkligen vågar öppna våra hjärtan, bekräfta varandra för den vi är istället för det vi gör, att få våra medmänniskor att de duger som de är, är de är värdefulla i mitt liv...?

Det är en balansakt och det är en provocerade tanke men främlingsfientlighet och rädslor byggs ofta upp av okunskap och ignorans. När generaliseringarna börjar hagla så är det fara och färde!

"Alla de där"

"Typiskt sådana där"

"Alla män är"

"Alla kvinnor är"

Det är lätt att luta sig mot en grov generalisering eftersom det tar bort känslan av eget ansvar för "alla andra gör ju så"...!

All kärlek till Bryssel ❤️


43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page