• Hälsoriddaren

Att ändra känsloläge och tillstånd


Den 24 september 2016 ska jag ta mig an en utmaning som jag målsatte redan för två år sedan... IRONMAN Mallorca! Dvs 3800m simning i öppet vatten, 180km cykling varav 10km går upp och över Tramontanaberget (Så passande) och efterföljs av ett marathon 42km löpning! Jag skriver inte det för att imponera på dig som läsare och jag tror att alla kan hitta sina utmaningar som känns bra för just dig och det behöver inte vara en Ironman såklart.

Men... Det är ju inte triathlon det här inlägget ska handla om utan om känslo- och tanketillstånd. Dvs det läge som vi upplever i en visst situation och den påverkan det har på våra känslor och på våra tankar. Man kan dela upp det i två delar, en del som är resurskvävande tillstånd och en del som är resursstärkande.

Den resurskvävande delen kan vara tankar som viktar åt det negativa, ältande, destruktiva och depressiva hållet, med andra ord ett problemfokuserat mindset som på sikt dränerar ditt system på energi och som får dig att känna dig mindre stark, irriterad och störd.

Den resursstärkande delen kan vara sånt som lutar åt det starka och friska i våra liv, det som är livsbejakande, givande, glatt, snällt och trevligt, känslor av tacksamhet, ödmjuket och kärlek till sig själv och andra människor, med andra och ett mindset som fokuserar på lösningar för dig och för andra och som dessutom har en postiv touch. Jag har en stark övertygelse om att så kallat positivt tänkande inte fungerar (häng med mig nu och sluta inte läsa, det finns en poäng med det jag påstår). Alla våra känslor har lika stor rätt att få ta plats i vårat liv och det kan lätt bli lite tokigt om vi censurerar vissa och tillåter andra. Om det är så att man upplever något som tråkigt eller inte kul så är det inte helt lätt att tänka positivt utan det är helt okej att tycka att något är TRÅKIGT!

Ett bra sätt att hantera en sådan situation är att koppla på ett resurstarkt tillstånd, antingen genom att till exempel tänka på något tillfälle då du kände dig så som du skulle vilja känna dig istället, gå in i det minnet, återupplev det med alla sinnen, stå som du stod, se det du ser, hör det du höre och känn det du kände + andas som du andades då. Ganska snart kommer du att känna en annan känsla än den som dominerat nyss. Testa gärna själv nu:)

Ett annat sätt att påverka sitt egna tillstånd och få tillgång till stärkande resurser är att ändra sin fysiologi och det är oftast det snabbaste sättet att göra det på. När du rör din kropp så kommer hjärna i allra högsta grad reagera på det och du får tillgång till högre kognitiva och neurologiska nivåer än förr.

Så för att knyta an till det jag började skriva om så har jag börjat med en ny morgonrutin inför ironman och det är att cykla 30min (65-75% av maxpuls) varje vardagsmorgon på vår spinningcykel som står i vardagsrummet för att hjälpa kroppen att välja fett och syre som bränsle och att få in de där mindre utmanande passen i kroppen som oftast inte blir av. Så för två dagar sedan kände jag mig magsjuk och orkade inte en cykla lugnt på cykeln utan lyssnade på kroppen och vilade helt från all träning och du känner säkert till den där känslan när man varit krasslig och legat still länge... jag känner mig stel, seg, ont i huvudet med mera. Så i morse tänkte jag att jag sätter mig på cykeln och kör väldigt lugnt för att se vad som händer... Huvudvärken försvann, segheten är som bortblåst och stelheten i kroppen är borta! På 36min! Det tycker jag är fantastiskt:-)

På vilka kreativa sätt skulle du kunna bryta dina negativa resurskvävande tillstånd? Är du i ett tillstånd NU som du helst inte skulle vilja vara i? Ta en promenad, gör armhävningar, ta en dusch, dansa, spela din favoritspellista på spotify! Gör någonting som ändrar din fysiologi nu och lägg märke till vad som händer.


27 views0 comments

Recent Posts

See All