• Hälsoriddaren

Träning och återhämtning


Många som börjar träna och känner att de vill satsa seriösare på träningen blir ofta överaskade då träningsresultaten uteblir och prestationsförmågan planar ut eller att de blir skadade...! Vad kan då detta bero på? Varför blir jag inte bättre fast jag tränar hårdare och äter striktare?

Genom åren så har jag haft lite drygt 30 000 klient/patienträffar och jag har hjälp människor som befinner sig på elitnivå inom sin idrott och medelsvenssons som precis har kommit igång att träna. Detta erfarenhetsövertag har gett mig insikter om hur det förhåller sig och varför träningsresultaten uteblir...

Idag tänkte jag belysa vikten av återhämtning och vila!

Grundregeln är att för att uppnå det resultat som du önskar så måste tre grundprinciper respekteras - Bra näringsrik mat/Vila iform av återhämtning mellan passen och mental reflektion och psykisk återhämtning.

Kroppens återhämtningsförmåga är en invecklad histora av hormoner, enzymer, micro- och macronutrienter och mekaniska strukturella förutsättningsoptimeringar (eget ord:-) dvs de förutsättningar du givit din kropp genom flexibiltetsträning och muskulär spänningsgrad.

Så att smälla i sig en Big Mac eller en Pizza direkt efter träningen och förvänta sig toppresultat är A NO GO!

Våra hormoner påverkas i allra högsta grad av vad vi stoppar i oss och hur vi hanterar våra kroppar, exempelvis så påverkar vi våra insulinnivåer genom mängden och typen av kolhydrater vi stoppar i oss och förvisso så spelar insulin en viktig roll i förmågan att bygga muskler men för stora mängder insulin ökar kroppens negativablodfettnivåer och ökar inlagringen av fett i kroppen och då även det viscerala fettet som omsluter våra organ så som lever, hjärta och njurar...

Det är inte när vi tränar som musklerna och kroppen repareras! RESPEKTERA kroppens behov av vila och återhämtning både mellan träningsseten och mellan träningspassen... Ett exempel är GH eller tillväxthormon på svenska som är en viktig del av den kroppsliga återhämtningen. Hormonet gör att kroppen lättare kan reparera sig själv efter instensiv träning och spelar en central roll i bildandet av ny muskelmassa och upprätthållandet av den du redan har. En stor det av GH utsöndringen sker under den senare delen av sömnfasen och sover du mindre än säg 6 timmar som kommer en stor del av denna effekt gå förlorad.

Lägg in MINST 2 vilodagar per vecka! Under dessa vilodagar är lugnare aktiviteter som promenader, yoga, lätt cykling, bad med barnen i badhuset bra aktiviteter och det skapar också en bra mental återhämtning i många fall:-)

Meditera för mental OCH fysisk återhämtning! Det finns nya studer som pekar på att under en begränsad period kan du minska sömnbehovet genom att meditera 2x20min per dag med 2h! Bra att tänka på när man har deadlines eller bara är ansatt av hög press i livet...

Ytterliggare ett tips är att ta en massagebehandling då det accelererar återhämtningen och gör musklerna mjukare:-)

Symptom på överträning (under förutsättninga att du tränar;) kan vara, overklighetskänslor, meningslöshet, yrsel, lätt feber, uteblivna träningsresultat, "sura" muskler dvs de svarar inte som vanligt, störd nattsömn, lättirritabilitet och onormal trötthet!

Om ovanstående symptom visar sig så behöver du MINST 3-5 dygns vila då du bara äter, sover och vilar... Det har visat sig att upp till 21dagars frånvaro av träning i dessa fall inte påverkat resultatet negativt!

Så kära vänner... RESPEKTERA KROPPENS SIGNALER OCH TA VÄL HAND OM ER<3<3<3


52 views0 comments

Recent Posts

See All