top of page
  • Hälsoriddaren

Är det en RAS-fråga? Det beror på vad du fokuserar på...


Visst har du någongång "fastnat i ditt egen medvetande" och hur du än försöker så fastnar tankarna och det känns nästan omöjligt att tänka på något annat utom just det som okuperarna tankarna för tillfället...? Som en oandlig loop eller den där låten som bara spelas om och om igen i ditt medvetande, eller den där känslan av panik, ångest, stress, ilska, besvikelse som bara inte går att skaka av sig...!

För mig händer det då och då ska jag villigt erkänna och då blir jag ofta hjälpt av att veta att det finns en förklaring till detta och den tänker jag beskriva här:-)

Har det hänt någon gång att du köpt någonting som du trodde att du var unik med ända till dess att du går ut ur butiken och inser att massor med andra redan köpt exakt samma som du...? Är du en sån som tränar och tycker att det är så roligt för det känns som att alla runtomkring mig tränar...?

Och du...! Har du tänkt på den där känslan av kliande som precis nu började kännas bak mellan skulderbladen och hur den sprider sig upp och in i hårbotten som en riktigt stickande ullsocka (eller en sån där polokrage som man tvingades att dra över huvudet som liten). Du vet den där småjobbiga känslan av att det nästan kryper något i hårbotten... Den känslan... Har du den nu:)?

Det vi fokusererar mycket på upplever vi också väldigt starkt så om du väljer att fokusera dina tankar på allt som du INTE vill eller inte vill känna, inte vill se, inte vill höra osv så är sannoliken väldigt stor att det är precis det du kommer att uppleva... Det bara är så!

Det är en del av människokroppens finurliga nervsysten om på medicinspråk så kallas detta filter av sensorisk information det RETIKULÄRA AKTIVERING SYSTEMET eller förkortat RAS.

RAS är det nätverk i hjärnstammen som reglerar vakenhetsgraden. Både sinnesstimulering och medveten ansträngning kan hålla oss vakna. Om man skadar denna del kan koma bli en direkt följd. RAS är en fingerformad struktur som består av små nervcellsgrupper som sträcker sig från hjärnstammen upp till Talamus (samordnare av aktivitet mellan hjärnans olika områden. Framförallt hanterar talamus sinnesintryck som skickas mellan olika delar av hjärnan).

Det retikulära aktiveringssystemet spelar en viktig roll i uppmärksamhet, vakenhet, insomningsförmåga samt i medvetande och påverkas av både inre och yttre sinnesintryck.

Sensorisk information uppmärksammas inte medvetet om inte det retikulära aktiveringssystemet aktiverar högre hjärnregioner. Om så inte sker kan signaler missas helt och undgå att registreras i medvetandet. Vid fysisk aktivitet ökar dock alertheten på grund av att afferenta sensoriska nerver avger sidogrenar till det retikulära aktiveringssystemet på sin väg upp till hjärnbarken. Det retikulära aktiveringssystemet skickar då vidare dessa signaler till storhjärnans bark vilket leder till ökad alerthet.

Så vad betyder detta i praktiken?

Har du någongång lagt märke till att du känner dig lättare i sinnet efter ett tufft träningspass? Eller att du plötsligt har varit tvungen att fokusera på något annat än det du just höll på med och att det helt försvunnit ur ditt medvetande? DET är det retikulära aktiveringssystemet IN ACTION! Därför funkar exempelvis träning (gärna något som involverar stora delar av kroppen samtidigt) så bra för att ändra vårat tillstånd... Samma sak gäller med exempelvis meditation, mindfullness eller något annat där vi tvingar in vår fysiologi till ett annat tillstånd, det kan med andra ord handla om att ändra vår andning, kroppshållning, våra tankar osv. Allt det hjälper RAS och Talamus att ställa in filtret på det du vill fokusera på.

Så lägg fokus på det du VILL istället för det du INTE VILL... TÄNK inte på en ROSA GRIS med BLÅ PRICKAR!

Var medveten om att detta är en fysiologisk funktion i våran hjärna och det sker utan diskrepans dvs RAS struntar i om det är bra för dig eller inte utan reagerar bara på den information som kommer och kommer det för mycket av något så får inte det andra plats!

- "were your focus goes your energy flows"

ANTHONY ROBBINS


897 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page